İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları

Editör Doç. Dr. Songül ÇİLDAĞ
ISBN Numarası 1308-1187
Kitap Dili Türkçe
Sayfa Sayısı 62
Basım Yılı 2020
İndeks BKCI kapsamında    
Kategoriler:

Vücudumuzun en geniş yüzey alanına sahip olan deri, vücudu dış etkenlerden korumakla birlikte çeşitli metabolik fonksiyonlara da sahiptir. Dış ortamla sürekli temas hâli ve çevresel faktörlere maruziyet, deriyi birçok hastalığa karşı yatkın hâle getirir. Her yaşta gözlenebilen deri hastalıkları, deri döküntüleri tek başına deriye sınırlı bir formda olabileceği gibi sistemik bir hastalığın bulgusu olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Çevresel faktörler, gıdalar, ilaçlar gibi çeşitli alerjenler, enfeksiyonlar, immün sistem hastalıkları, deri döküntülerine sebep olabilmektedir. Bazı döküntüler akut gelişmekte ve spontan ya da kısa süreli tedavi ile düzelmekte iken bazıları kronik seyirli olup uzun süreli tedavi gerektirmekte, bazıları ise hayatı tehdit edici olabilmektedir. Türkiye Klinikleri’nin bu kitabında immünolojik ve alerjik deri hastalıklarından-deri döküntülerinden, klinik pratiğimizde daha sık karşılaştıklarımız en güncel bilgiler ile değerlendirilmiştir.

Bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen değerli hocalarıma ve Türkiye Klinikleri çalışanlarına teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Doç. Dr. Songül ÇİLDAĞ
Editör

Bölümler

Derinin Yapısı ve İmmün Sistemi
Songül ÇİLDAĞ
Çildağ S. Derinin yapısı ve immün sistemi. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.1-6.

Akut Ürtiker
Cengiz KIRMAZ
Kırmaz C. Akut ürtiker. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.7-13.

Kronik Ürtiker
Papatya BAYRAK DEĞİRMENCİ
Bayrak Değirmenci P. Kronik ürtiker. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.14- 20.

Ürtikeryal Vaskülit
Taşkın ŞENTÜRK
Şentürk Ş. Ürtikeryal vaskülit. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.21- 4.

Kutanöz Mastositoz
Merve ERKOÇ, Göksal KESKİN
Erkoç M, Keskin G. Kutanöz mastositoz. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.25-8.

Atopik Dermatit
Pınar UYSAL
Uysal P. Atopik dermatit. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.29-39.

Kontakt Dermatit
Songül ÇİLDAĞ
Çildağ S. Kontakt dermatit. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.40- 4.

Fiks İlaç Erüpsiyonu
Aslı AKKOR GELİNCİK
Akkor Gelincik A. Fiks ilaç erüpsiyonu. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.45-7.

Makülopapüler Ekzantem ve DRESS
Ceyda TUNAKAN DALGIÇ, Aytül Zerrin SİN
Tunakan Dalgıç C, Sin AZ. Makülopapüler ekzantem ve DRESS. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.48-56.

Stevens-Johnson Sendromu ve Toksik Epidermal Nekroliz
Ferda BİLGİR
Bilgir F. Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz. Çildağ S, editör. İmmünolojik ve Alerjik Deri Hastalıkları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.57-62.