Geriatrik Onkoloji

Editör Prof. Dr. Ahmet Turan IŞIK, Prof. Dr. Aziz KARAOĞLU
ISBN Numarası 978-625-401-191-7
Kitap Dili Türkçe
Sayfa Sayısı 134
Basım Yılı 2020
İndeks BKCI kapsamında    
Kategoriler:

Beklenen yaşam süresinde artışla birlikte nüfusun yaşlanması, ülkemizde ve tüm dünyada medikososyoekonomik bakış açılarının değiştirilmesini zorunlu hâle getirmiştir. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘Gri Tsunami’ olarak nitelendirilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte birçok komorbid hastalığın sıklığı artmaktadır. Bu komorbid durumlardan birisi olan kanser her yaşta görülebilirken, özellikle geriatrik olgularda daha sık görülmektedir. Kanser tanısı alan olguların yaklaşık %60’ı ve kanserden ölümlerin %70’i 65 yaş ve üstü olgularda meydana gelmektedir. Türkiye’de de batılı toplumlara benzer şekilde genel yaşam süresinin artmasıyla beraber popülasyonumuz yaşlanıyor. Türkiye’de 65 yaş üstü insan sayısının 2050 yılında 19.484.830’a ulaşacağı tahmin edilmektedir. Son yıllarda toplumumuzdaki sağlık anlayışının değiştiği, sağlık kurumlarına başvuruların artış gösterdiği de göz önüne alınırsa; önümüzdeki yıllarda geriatri ve onkoloji kliniklerine başvuran yaşlı hasta sayısının artması kaçınılmaz görünmektedir.

Yaşlılık döneminin başlangıcını DSÖ 65 yaş üstü olarak kabul etmekte ve 85 yaş ve üzerini çok yaşlı olarak tanımlamaktadır. Fakat geriatrik onkoloji alanında; yaşlı kanser olguları için önemli fizyolojik değişimleri ve tümöral süreçleri ifade edecek yaşlılık sınırı biraz daha fazla ve 70 yaş olarak kabul edilmektedir.

Yaşlı olgulardaki kanserlerin yönetimi özellik arz etmektedir. Yaşlı kanser hastaları optimal uygulanacak tedavilerden genç olgulardakine benzer şekilde yarar görmektedir. Fakat yaşlanma sürecindeki fizyolojik değişikler, eşlik eden hastalıklar, polifarmasi gibi sorunlar kanser tedavisine bağlı toksisite riskini, morbidite ve mortaliteyi artırmaktadır. Bu olgularda sağkalım parametrelerini olumsuz etkileyen aşırı-tedavi veya yetersiz-tedaviden kaçınılabilmesi için tümör biyolojisi yanında, hastanın işlevsel kapasitesinin de değerlendirilmesi gereklidir. Kronolojik yaşın bu konuda tek başına belirleyici bir unsur olmadığı, başta geriatrik sendromlar ve özellikle kırılganlık olmak üzere komorbid durumların yönetiminin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bu olguların tedavi planlamasında onkolojik ilkeler kadar geriatri pratiğinin temel ilkelerinin de karar süreçlerine eklemlenmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle multidisipliner onkoloji ekiplerinde geriatri uzmanları da mutlaka bulunması gerekmektedir.

Dünyada ”Geriatrik Onkoloji” kavramı 1981 yılında ABD’de National Cancer Institute (NCI) ve National Institute on Aging (NIA) sponsorluğu ile geriatristler, gerontologlar ve onkologların katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum sonrası ortaya çıkmıştır. Yaşlı kanser hastalarının tedavilerindeki sorunlar ve nedenlerinin tartışıldığı ve temel sorunlardan birisi olan bilimsel çalışmalarda yaşlı olguların daha çok yer alması gerektiğine dikkat çeken sempozyum sonrası bu konuya ilgi artmıştır. 2000 yılında International Society of Geriatric Oncology (SIOG) kurulması ile de geriatrik onkoloji kavramı küresel ölçekte gelişme ve genişleme olanağı bulmuştur. Türkiye’de de ”Geriatrik Onkoloji Derneği (GOD)” bu alandaki ilk meslek derneği olarak; geriatrik onkoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek, bilgi birikimi ve deneyimlerin paylaşıldığı bir platform oluşturmak ve yaşlı kanser hastalarının tüm sorunları ile ilgilenmek amacıyla 2013 yılında kurulmuştur. GOD sempozyum, kongre gibi bilimsel toplantılar yanında COVID-19 sürecinde olduğu gibi yaşlı kanser hastalarına yaşamsal öneriler getiren basın toplantıları ile ülkemizde geriatrik onkolojinin gelişmesi için çalışmaktadır. Geriatri uzmanlık derneği olan ”Geriatrik Bilimler Derneği” de gerçekleştirmiş olduğu sempozyum ve panellerinde geriatrik onkoloji konu ve sorunlarına programlarında geniş yer ayırarak ülkemizde Geriatrik Onkoloji’nin gelişmesinde öncü rol oynamaktadır.

Türkiye Klinikleri’nin bu kitabında, geriatrik onkoloji alanındaki temel kavramlar, hasta yönetimi ve geriatrik onkolojinin çeşitli sorunları ülkemizin öncü bilim insanlarının deneyimleri ışığında irdelenmiştir. Geriatrik onkoloji ve geriatri ile ilgilenen tüm meslektaşlarımıza yararlı olması dileklerimiz ve saygılarımızla…

Prof. Dr. Ahmet Turan IŞIK
Editör

Prof. Dr. Aziz KARAOĞLU
Editör

Bölümler

Yaşlılarda Kanser Epidemiyolojisi
Hakan TABAN, Saadettin KILIÇKAP
Taban H, Kılıçkap S. Yaşlılarda kanser epidemiyolojisi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.1-5.

Geriatrik Onkolojide Ayrıntılı Geriatrik Değerlendirme ve Özel Değerlendirme Ölçekleri
Özge DOKUZLAR, Fatma Sena DOST GÜNAY, Neziha ULUSOYLAR, Ahmet Turan IŞIK
Dokuzlar Ö, Dost Günay FS, Ulusoylar N, Işık AT. Geriatrik onkolojide ayrıntılı geriatrik değerlendirme ve özel değerlendirme ölçekleri. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.6-10.

Geriatrik Onkoloji-Geriatrik SendromKomorbid Hastalıklar
Esra ATEŞ BULUT, Neziha ULUSOYLAR, Pınar SOYSAL
Ateş Bulut E, Ulusoylar N, Soysal P. Geriatrik onkoloji-geriatrik sendrom-komorbid hastalıklar. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.11-6.

Geriatrik Onkoloji-Polifarmasi
Neziha ULUSOYLAR, Fatma Sena DOST GÜNAY, Pınar SOYSAL
Ulusoylar N, Dost Günay FS, Soysal P. Geriatrik onkoloji-polifarmasi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.17-22.

Süleyman Emre KOÇYİĞİT, Fatma Sena DOST GÜNAY, Pınar SOYSAL
Koçyiğit SE, Dost Günay FS, Soysal P. Geriatrik onkolojide sarkopeni-malnutrisyon ve kırılganlık. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.23-8.

Kemoterapiye Bağlı Kognitif Yetersizlik
Özge DOKUZLAR, Pınar SOYSAL, Ahmet Turan IŞIK
Dokuzlar Ö, Soysal P, Işık AT. Kemoterapiye bağlı kognitif yetersizlik. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.29-33.

Yaşlılıkta Kanser Tarama Programları
Tarık SALMAN, Özlem ÖZDEMİR
Salman T, Özdemir Ö. Yaşlılıkta kanser tarama programları. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.34-9.

Geriatrik Onkoloji Hastasının Preoperatif Değerlendirilmesi
Fatih Öner KAYA, Ali Ekrem AYDIN, Selim NALBANT
Kaya FÖ, Aydın AE, Nalbant S. Geriatrik onkoloji hastasının preoperatif değerlendirilmesi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.40-7.

Yaşlı Kanser Hastalarında Radyoterapi
Rıza ÇETİNGÖZ
Çetingöz R. Yaşlı kanser hastalarında radyoterapi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.48-53.

Kemotoksisite Öngörü Modelleri
Zeynep Gülsüm GÜÇ, Aziz KARAOĞLU
Güç ZG, Karaoğlu A. Kemotoksisite öngörü modelleri. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.54-61.

Geriatrik Akciğer Kanserli Hastaya Yaklaşım
Sinan ÜNAL, İlhan ÖZTOP
Ünal S, Öztop İ. Geriatrik akciğer kanserli hastaya yaklaşım. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.62-9.

Gastrointestinal Sistem Kanserlerinde Yönetim
Faruk AYKAN, Tahsin ÖZATLI
Aykan NF, Özatlı T. Gastrointestinal sistem kanserlerinde yönetim. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.70-6.

Yaşlı Hastalarda Meme Kanseri Tedavisine Yaklaşım
Selçuk ŞEBER, Devrim ÇABUK, Gül BAŞARAN
Şeber S, Çabuk D, Başaran G. Yaşlı hastalarda meme kanseri tedavisine yaklaşım. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.77-87.

Ürolojik Kanserlerde Yönetim
Zeki Gökhan SÜRMELİ, Çağatay ARSLAN
Sürmeli ZG, Arslan Ç. Ürolojik kanserlerde yönetim. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.88-95.

Jinekolojik Kanserlerde Yönetim
Mehmet ARTAÇ
Artaç M. Jinekolojik kanserlerde yönetim. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.96-9.

Geriatrik Populasyonda Hematolojik Malignitelerin Yönetimi
Nuri KARADURMUŞ, Ramazan ACAR
Karadurmuş N, Acar R. Geriatrik populasyonda hematolojik malignitelerin yönetimi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.100-5.

Yaşlı Kanser Hastalarında İmmünoterapi
Ali GÖKYER, Ahmet KÜÇÜKARDA, İrfan ÇİÇİN
Gökyer A, Küçükarda A, Çiçin İ. Yaşlı kanser hastalarında i­mmünoterapi. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.106-9.

Geriatrik Kanser Hastalarında Beslenme ve Medikal Diyet
Özden ÖZER, Tuğba YAVUZŞEN
Özer Ö, Yavuzşen T. Geriatrik kanser hastalarında beslenme ve medikal diyet. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.110- 5.

Geriatrik Kanser Hastalarında Psikoonkoloji-Depresyon ve Demoralizasyon
Can CİMİLLİ
Cimillli C. Geriatrik kanser hastalarında psikoonkoloji-depresyon ve demoralizasyon. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.116-21.

Geriatrik Kanser Hastalarında Destek Bakım
Mehmet BİLİCİ, Şeref KÖMÜRCÜ
Bilici M, Kömürcü Ş. Geriatrik kanser hastalarında destek bakım. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.122-9.

Geriatrik Kanser Hastalarında Hemşirelik
Ayfer KARADAKOVAN
Karadakovan A. Geriatrik kanser hastalarında hemşirelik. Işık AT, Karaoğlu A, editörler. Geriatrik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.130-4.