Proktoloji anal bölgenin hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Proktoloji Yunanca’daki proktos (anüs) ve logos (bilim) kelimelerinden türemiştir. Mısır hiyerogliflerinde (M.Ö. 2723- 2563) firavunun lavmanlarını yapan kraliyet proktologlarından bahsedilmektedir. Yine meşhur Ebers papirüsü (M.Ö.1500) bazı sıvı karışımlar ve gazlarla yapılan lavman tedavisinden bahsetmektedir. Antik Yunan’da Hipokrat (M.Ö.460-377) proktolojik hastalıklar ve bunların tedavileri ile ilgilenmiş ve cerrahi tedavilerini tanımlamıştır. Anal fistül için eksizyon ve sülfür tozu ile fistül hattının kimyasal koterizasyonunu önermiştir. Yine hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisinde iki yol tanımlanmıştır. Sıklıkla sıcak demir ile koterizasyon yapmış ve diğer yöntem olarak eksizyon, sülfür tozu ile kimyasal koterizasyonu önermiştir. İslam dünyasının en önemli bilim insanı İbn-i Sina (M.S.980-1037) Tıp Kanunu (Canon Medicine) kitabında 140’ın üzerinde çizimlerle cerrahi tedaviler anlatılmış, bu çizimlerin içinde anorektal hastalıkların cerrahi tedavisinin de teknik çizimleri yer almaktadır. Sabuncuoğlu Şerafettin, Amasya (Türkiye)1465 yılında yayınladığı Cerrahiyyeti’l-İlhaniyye kitabında proktolojik hastalıkların cerrahi tedavilerini teknik çizimler ve cerrahi alet çizimleri ile anlatmıştır.
Modern proktoloji gelişimi 19. yüzyılda hızlanmış, rektum kanserinde rektum rezeksi- yonunu 1826 yılında Jacques Lisfranc tanımladığı metotla yapmıştır. Gullaume Dupuytren Napoleon Bonaparte’ın hemoroidal hastalığını başarıyla tedavi etmiştir. İlk rektoskopik uygulamalar, Amerikalı doktor Howard Alwood Kelly tarafından proktolojik muayenede kullanıl- maya başlanmıştır.
Anorektal hastalıkların tanı ve tedavisinde yaşanan gelişmeler II. Dünya Savaşından sonra bir sıçrama yaşamıştır. Hastalar için daha iyi koşullar, cerrahi aletlerin teknolojik gelişimi, cerrahların proktoloji alanında özelleşmeleri günümüze kadar gelişerek devam etmektedir.
Uzun zamandır oluşumunu planladığımız proktoloji kitabımızın amacı, bu alanda çalışan hekimlere bir kaynak oluşturmaktır. Proktolojik hastalıklar toplumda sık görülen hastalıklardandır ve hastaların yaşam kalitesini ciddi ölçüde bozabilir. Ne yazık ki toplumda sık görülen bu hastalıklara hekimler tarafından yeterince kıymet verilmemiş ve bu konuda tecrübe edinilmemiştir. Çoğu zaman hasta çekinceleri nedeniyle muayene tam yapılmadan sadece ilaç yazılarak tedavi edilmeye çalışılmıştır.
Bir kitabı oluşturmak uzun süreli ve zahmetli bir iştir. Konusunda deneyimli hekimler tara- fından kaleme alınan ilgi çekici konuları, görseller yardımıyla kolayca anlaşılır kılmaya çalış- tık. Güncel literatür bilgileri ile destekledik. Her bilimsel çalışma gibi bu kitap da konusunda uzman ve bilimsel üretkenliği olan cerrahlar tarafından eleştirilmeye ve geliştirilmeye açıktır.
Prof. Dr. Bahadır EGE
Atılım Üniversitesi, Genel Cerrahi AD,
Ankara, Türkiye
Bölümler
BÖLÜM 1
ANOREKTAL BÖLGE ANATOMİSİ
Gökay ÇETİNKAYA
BÖLÜM 2
DEFEKASYON VE KONTİNENS FİZYOLOJİSİ
Leyla Semiha ŞEN, Gökhan YILMAZ
BÖLÜM 3
ANAL STENOZDA TEDAVİ
Saygın ALTINER
BÖLÜM 4
PROKTOGRAFİ
Şeref Barbaros ARIK
BÖLÜM 5
PELVİK TABAN HASTALIKLARINDA TANISAL TESTLER
Muhammed Kadir YILDIRAK, Emre Furkan KIRKAN
BÖLÜM 6
PELVİK TABAN HASTALIKLARI VE OBSTRİKTİF DEFEKASYON SENDROMU
Miraç İlker PALA
BÖLÜM 7
ANAL FİSSÜRE GÜNCEL YAKLAŞIM
Mevlüt Emre KARAAHMETLİ
BÖLÜM 8
ANAL FİSTÜL HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ
Bahadır EGE
BÖLÜM 9
REKTOVAJİNAL FİSTÜL
Gül BORA MAKAL
BÖLÜM 10
HEMOROİDAL HASTALIĞA YAKLAŞIM
Aydın YAVUZ
BÖLÜM 11
HEMOROİDAL HASTALIKTA TEDAVİ
Hüseyin GÖBÜT
BÖLÜM 12
GEBELERDE HEMOROİDAL HASTALIK
Gülçin TÜRKMEN SARIYILDIZ
BÖLÜM 13
ANAL APSE VE ENFEKSİYONLAR
Alp YILDIZ
BÖLÜM 14
FOURNİER GANGRENİ
Ahmet ALYANAK
BÖLÜM 15
FEKAL İNKONTİNANS
Hanife Şeyda ÜLGÜR GENÇ, Murat KALIN
BÖLÜM 16
REKTAL PROLAPSUS
İlknur TURAN
BÖLÜM 17
ANOREKTAL YABANCI CİSİMLER
İsmail ÖZLER
BÖLÜM 18
KRONİK PELVİK AĞRI YÖNETİMİ
Abdullah YILDIZ
BÖLÜM 19
RETROREKTAL KİTLELER
Sarp Kaya GÖRÜR
BÖLÜM 20
PİLONİDAL SİNÜS TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV YAKLAŞIMLAR
Ramazan GÜNDOĞDU
BÖLÜM 21
ANAL/PERİANAL KONDİLOMA AKUMİNATA
Merter GÜLEN
BÖLÜM 22
PRURITUS ANI
Ahmet Cihangir EMRAL