EKMO Komplikasyonları

ecmo-kapak

Perfüzyonist Zerrin URAL
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi AD, Adana

Özet

Her merkeze ekstrakorporal membran oksijenizasyonu (EKMO) programı ve eğitim planını ayarlayan sorumlu bir uzman atanmalıdır. Kullanılan cihazlar farklılık gösterse de komplikasyonlar ve bu komplikasyonlarla karşılaşma durumunda uygu-lanacak prosedürler benzerdir. Acil durum oluşumunun önlenmesinde en önemli ilke dolaşım kontrolünün sağlanmasıdır. Yeterli bir antikoagülasyon sağlansa bile EKMO sırasında oluşabilecek en önemli mekanik komplikasyon trombozdur. Pıhtı, kan akımının yavaşladığı herhangi bir yerde oluşabilir. Bir diğer komplikasyon hava embolisidir. Venöz hatta tıkanıklık, süpersaturasyon veya membrana vurmak gibi sebeplerle oluşabilir. Isı değiştiriciden hava çıkarma yöntemlerini bilmek ve hollow-fiber oksijenatör kullanmak riski azaltır. Devrelerde zedelenme ve yırtılma eskiden sık görülürken, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte daha nadir görülmektedir. Devrelerin dikkatle incelenmesi, bütün bağlantıların sıkılaştırılmış (tie banded) olması, basınç ölçer kullanımı ve devre zedelenmesinde uygulanacak prosedürlerin standartlaştırılmış olması riski azaltır. Kanülasyon aşamasının steril bir cerrahi prosedürle ve vasküler hasar oluşturmadan yapılması önemlidir. Kanülasyon yapıldıktan sonra kanüllerin güvenliğinin kontrolü ve sabitlenmesi, cerrahi bölgenin kontrolü istenmeyen dekanülasyon ve katastrofik sonuçların önüne geçer. Ekipman ile ilgili de arızalanma olabilir, merkezde bu durum için yedek EKMO cihazı bulun-durulmalıdır.

Referanslar

  1. Brogan TV, Thiagarajan RR, Rycus PT, Bartlett RH, Susan L. Extracorporeal membrane oxygenation in adults with severe respiratory failure: a multi-center database. Intensive Care Med 2009;35(12):2105-14.
  2. Javidfar J, Brodie D, Iribarne A, Jurado J, LaVelle M, Brenner K, et al. Extracorporeal membrane oxygenation as a bridge to lung transplantation and recovery. J Thorac Cardiovasc Surg 2012;144(3):716-21.
  3. Ohye RG, Goldberg CS, Donohue J, Hirsch JC, Gaies M, Jacobs ML, et al. The quest to optimize neurodevelop-mental outcomes in neonatal arch reconstruction: the perfusion techniques we use and why we believe in them. J Tho-rac Cardiovasc Surg 2009;137(4):803-6.
  4. Fleming GM, Gurney JG, Donohue JE, Remenapp RT, Annich GM. Mechanical component failures in 28,171 neo-natal and pediatric extracorporeal membrane oxygenation courses from 1987 to 2006. Pediatr Crit Care Med 2009;10(4):439-44.
  5. Fleming GM, Gupta M, Cooley E, Remenapp R, Bartlett RH, Annich GM. Maintaining the standard: a quality assu-rance study for new equipment in the Michigan ECMO Program. ASAIO J 2007;53(5):556-60.
  6. Bayrakci B, Josephson C, Fackler J. Oxygenation index for extracorporeal membran eoxygenation: is there predic-tive significance? J Artif Organs 2007;10(1):6-9.