Sitolojik Örneklerin Alınması ve Boyanması

tzanck-wos

Özet
Yeterli sitolojik değerlendirme için sitolojik örneklerin uygun şekilde alınması, tespit edilmesi ve boyanması oldukça önemlidir. Sitolojik örnekler genellikle dört farklışekilde alınır: Deri kazıntı, dermal kazıntı, baskı yayması ve ince iğne aspirasyon sitolojisi. Örnekleme yöntemi, lezyonun tipine ve
lokalizasyonuna göre değişkenlik gösterir. Elde edilen sitolojik örnekler uzun süre beklemeden tespit
edilmeli veya boyanmalıdır. Rutin sitolojik inceleme için hızlı boyama özelliği olan May-GrünwaldGiemsa ve Diff-Quick tercih edilir. Bazı hastalıkların tanısı için ayrıca immünohistokimyasal veya immünofloresan boyaların yapılması gerekir.


Anahtar Kelimeler: May-Grünwald-Giemsa, toluidin mavisi, metilen mavisi, Papanicolaou

Referanslar

  1. Durdu M, Seçkin D, Baba M. The Tzanck smear test: rediscovery of a practical diagnostic tool. Skinmed 2011; 9: 23-32.
  2. Ruocco V. Cytodiagnosis in Dermatology. Naples, Cooperativa Libraria Universitaria; 1980.
  3. Durdu M, Baba M, Seçkin D. The value of Tzanck smeartestin diagnosis of erosive, vesicular, bullous, and pustularskin lesions.J AmAcad Dermatol 2008;59: 958-64.
  4. El-Sayed NM, Hikal WM. Several staining techniques to enhance the visibility of Acanthamoeba cysts. Parasitol Res 2015; 114: 823-30.
  5. Toluidine blue: A review of its chemistry and clinical utility Gokul Sridharan, Akhil A Shankar. J Oral Maxillofac Pathol 2012; 16: 251–255.